søndag 2. februar 2014

Hvordan lysne eikeparkett

Et av de virkelig store DIY-prosjektene her i huset har vært behandling av gulvet i stue og kjøkken. Der har vi en klassisk lakkert eikeparkett, som vi syns var ganske guloransje i fargen. Vi hadde lyst på et litt lysere gulv og sjekket ulike muligheter. Først undersøkte vi hva det ville koste å legge nytt gulv. Vi fant fort ut at dette ville bli kostbart og tidkrevende og liksom litt unødvendig når vi tross alt har et parkettgulv som er helt ok (men bare litt mørk i fargen). 

Så sjekket vi om det ville fungere å male gulvet hvitt, men fant vel fort ut at med tre (over gjennomsnittet aktive) små gutter ville det være rimelig ufornuftig. 

Så kontaktet vi ulike gulvsliperfirma og undersøkte hva det ville koste å slipe og behandle gulvet. Prisene lå på over 30.000, så da slo vi det raskt fra oss. Molliemannen lanserte deretter ideen om å gjøre dette selv. GISP. Men, som tenkt, så gjort. Slik gikk vi fram:

1. Googling. Mannen googlet sliping og behandling av parkett og leste og så på youtubevideoer til han hadde skaffet seg en viss ide om hvordan dette skulle gjøres.


2. Kontakte et utleiefirma. Vi fant DETTE firmaet og har hatt myyyyye hjelp av dem. De har alt av utstyr man trenger og har veldig god oversikt og erfaring med dette. De har også noen opplæringsvideoer liggende på nettsidene sine.

3. Finn en kompis. Mannen fikk heldigvis hjelp av en god kompis, som stilte opp og hjalp til med jobben. Her trengs det flere hender. Og rygger.

4. Planlegg godt. Kone og barn må ut av huset. Beregn minst en hel helg. Vi flyttet til foreldrene mine for helgen, og mannen og hjelperen hans campet/jobbet med gulvet hele helgen. Det tar tid. Mye, mye tid. De holdt på til langt på natt og stod opp dagen etterpå og begynte å jobbe.

5. Vær grundig med slipingen. Vær grundig med slipingen. Vær grundig med slipingen. Vær grundig med slipingen. Ja, dette er altså helt essensielt for et godt resultat og kan ikke gjentas for mange ganger. Det sa slipefirmaet sikkert hundre ganger, og mannen kunne i ettertid bekrefte at det er her man bør legge ned tid og nøyaktighet. Jevnt og fint slipt gulv gir et godt grunnlag for behandlingene som kommer etterpå (og kan ikke rettes opp i etterkant uten en hel masse styr). Det skal først slipes en omgang med grovt papir, deretter mellomgrovt og så med fint. Så bones det i to omganger (dette går litt fortere enn slipingen).

6. Mal gulvet med pigmentert olje. Denne behandlingen er altså det som lysner parketten etter at den er slipt ned og "åpen" for behandling/endring. Vi oppdaget underveis i prosessen at gulvet vårt var rød eik, noe som gjorde at vi måtte tilsette litt sort pigment i denne oljen for å unngå lakserosa gulv *IIIIIK*  Sjekk alltid grundig hva slags gulv du har. Vi hadde noen ekstra planker liggende, som vi tok med til gulvfolka så de kunne se på det og prøve ulike produkter på de først. Lurt.

7. Etter at den hvitpigmenterte oljen er påført skal det overflødige gnis av med håndkle/tøyfille. Her brukte gutta tøyfiller og gamle håndklær.

8. Mal på hardvoks. Dette er et produkt som altså erstatter lakken, og gjør gulvet motstandsdyktig. Vi er veldig fornøyd med dette produktet, gulvet vårt ble "mykt" og føles og ser ut som et matt heltre gulv. Skal visstnok være solid og tåle bruk. Et gulv man kan leve med, mao. Fint det og! 

9. Ikke søl på gulvet. Spesielt viktig den første uka. Etter dette skal det tåle normal bruk. 

10. Vask gulvet etter råd fra fagfolk. Dvs spesialsåpemiddel og lite vann. 


Totalpris? 5000 kr. Mye slit, men absolutt verdt det syns vi. Og selvfølgelig veldig gøy å ha klart dette selv. Vi ble kjempefornøyd!


                             Slik ble det altså til slutt:     


 




                                        Slik så altså gulvet ut før behandlingen:








                   Eller sjekk DETTE innlegget for enda et før-bilde. 

Håper du har hatt en fin helg!


6 kommentarer:

  1. Det ble skikkelig fint!! Og en veldig god ide :) Men det spørs det om mannen min synes....

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Silje! Ja, det var litt jobb asså. Men overkommerlig likevel, iflg mannen ;-)

      Slett
  2. Flinke molliemannen!!

    SvarSlett
  3. Hvilken olje brukte dere? Gulvet ble helt nydelig!

    SvarSlett
  4. Hei, var det sterk lukt av olja og lakken? Vara det i tilfellet lenge? Helsing Helga:)

    SvarSlett

Jeg setter stor pris på at du legger igjen noen ord til meg. Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan :-)